Loading...

Polygon
Road

Project Description

Two properties back from the beach and built approx. 25 years ago using the Hardies plaster sheet system and lowest price contractors, the cladding failed miserably both on the inside and out. The house was originally designed by a well-known and reputable Architect to fit on a small, difficult and irregular site.
The home had been a renter the whole of its life and was not in good repair. There was a good view of the sea from the upper floor and it was nestled amongst quality homes. Our brief was to maximise its market value by re-cladding and new interior fit-out.
Stripping the exterior cladding revealed a multitude of sins by the previous, including poor nailing of frames and ineffective flashings. There was a huge amount of water damage to the framing, lintels and structural beams.
Working closely with a surveyor and council building inspectors we worked through the issues. The home is now as watertight as any home could be. The Hardies was replaced with a vertical cedar cavity system. Exterior joinery replaced with Double glazed Vantage Metro windows and doors.
The interior was completely fitted out which included straightening walls and installing a Rondo framed metal battens for ultimate straight level and flat ceilings.
We built and repaired the home to a standard that it would always achieve its maximum dollar value and would not be constrained by its history of a leaky building. When completed it sold for $1,750,000. 4 years later it was sold on for $2,300,000. We achieved what we set out to do and, although it was a stressful build, it gave a huge amount of satisfaction when completed.

Project details

Project Type:

Re-Clad

Location:

Milford

Completion Date:

May 2017

Project Description

The original pool was placed very close to the family room as the slope of the section was severe necessitating the pool to be close to the house. The pool was a small and kidney-shaped design which was made redundant to the owners. Our brief was to build a structure to support a lap pool and associated hardwood decking with easy access to the house overlooking the Auckland harbour and while catching the early morning sun.
A lot of planning and GeoTech investigation was required for the engineers to come up with a design that could safely support a pool with a section that was sharply dropping away.
Our first task was to protect the stone paving and build a work platform and then demolish the existing pool and backfill with strict guidelines laid down by the engineer and geotechnical staff.
The foundations for the blockwork which formed the support structure for the pool involved many hours of hand digging the bank as a machine could no access the site., However, once the heavy work was completed and the traditional building work began the project quickly took shape. Watershed vital decking was used around the pool supported by H3.2 joists spanning out across the steep slope. The glass screen is designed to avoid any obstruction of the breathtaking view to the harbour when resting in the pool with the elbows propped on the edge of the timber deck.

Project details

Project Type:

Pool Renovation

Location:

St Heliers

Architect:

Xanthe White Design

Structural Engineers

MH Design

Swimming Pool

Auckland Inground Pools